Programmeren

De Wouxun uv-8d is eenvoudig te programmeren met een optionele usb interface en Wouxun software.

Er zijn diverse interface kabeltjes verkrijgbaar, je moet goed opletten welke je koopt. Op internet is het vaak moeilijk te bepalen wat voor kabeltje er aangeboden wordt. Uit eigen ervaring weet ik dat Handelonderneming Veenstra op dit moment, oktober 2014, de goede kabeltjes aanbiedt. Je kunt ze hier vinden.

Deze interface kun je in een Windows 7 en 8 computer inpluggen en installeert zich vanzelf en werkt dan onmiddellijk.

De Wouxun software kun je hier gratis ophalen

 

De software is erg eenvoudig, een beetje te eenvoudig naar mijn zin, zo kun je niet zoals in de meeste andere programma’s kanalen tussen of boven invoegen. Zie de uitklapmenu’s over hoe de portofoon te programmeren.

 

download-redHier kun je een bestandje downloaden voor het programma waarin alle Nederlandse 2 meter en 70 cm repeaters alsmede alle lpd kanalen ingeprogrammeerd staan.

 

download-redHier een bestandje met daarin alle Nederlandse repeaterkanalen en lpd kanalen alsmede alle pmr, marifoon en kerkradio -kanalen. Je portofoon moet dan wel breedbandig gemaakt zijn met ontvangst tussen 144 en 165 MHz (zie frequentie uitbreiding). De lijst is dusdanig opgesteld dat je met deze instellingen niet kunt zenden op pmr, marifoonkanalen en kerkradio.

  • kanaal 001 tot en met 030 – 2 meter repeaters Nederland (stand oktober 2014)
  • kanaal 050 – kanaal voor 2 meter contact met ISS
  • kanaal 101 tot en met 149 – 70 cm repeaters Nederland (stand oktober 2014)
  • kanaal 201 tot en met 208 – pmr kanalen (niet zenden)
  • kanaal 401 tot en met 469 – lpd kanalen (wel zenden)
  • kanaal 501 tot en met 633 – marifoonkanalen. s = schip w= wal sw= simplex kanaal
  • kanaal 701 tot en met 768 – kerkradio, niet officiële nummering

 

Als je de gegevens over wilt zetten zet je de portofoon uit en sluit hem aan op de computer. Dan zet je hem aan en klikt op write. Wacht geduldig af totdat de portofoon zichzelf herstart. Zet de portofoon uit en ontkoppel deze van de computer. Nu staat alles in de portofoon.

De portofoon uitlezen gaat op dezelfde manier, alleen klik je dan niet op write maar op read, de gegevens van de portofoon worden dan naar het programma geschreven.

Meestal wordt de poort automatisch gezien, mocht dat niet lukken klik dan op port.